2019 06 22 Tai Chi Seminar

 Hieronder vind je de nodige informatie omtrent het seminarie van deze zomer.

Onnodig te zeggen dat deelname een unieke ervaring geeft voor iedereen die dieper de Tai Ji wil leren kennen.

Wat achtergrond

Toen ik met Taiji begon was mijn grootste verlangen het beheersen van beweging.  Ik was goed in gevechtssport en wou beter worden.  Als het even kon, de beste…  Waarom niet?

Nu meer dan veertig jaren later lijkt dat doel zo futiel en eigenlijk wat lachwekkend.  Beweging is zo veel meer geworden dan het verslaan van een tegenstander. 

Het Lied van de Dertien Houdingen, een van de klassieke teksten, tilt een tipje van de sluier op : Denk zorgvuldig na over het uiteindelijke doel: verlengen van het leven en behouden van de jeugdigheid. 

Oppervlakkig zou je kunnen denken dat het enkel gaat om gezondheid.  Zoiets als: sport is gezond.  Maar door de jaren heen werd me steeds duidelijker wat een innerlijke kunst kan bieden. 

 

Qi (of Chi), de vitale levenskracht, is de essentie van de kunst die we kennen als Taiji.  Als beoefenaar word je verondersteld Qi bewust door het lichaam te laten circuleren. Dat sterkt de organen en verlengt het leven.  Je hoeft niet oud en stram te worden.  Je kan oud worden en soepel blijven.

Maar er is meer.  Want de partneroefeningen ontvouwen een veel dieperliggend geheim. Het zonder gebruik te maken van spierkracht kunnen ontwortelen van een tegenstander is geen martiale kunst.  Het is een bewijs dat wij mensen energie en bewustzijn tot een immense kracht kunnen ontwikkelen. 

Door deze weg te volgen kunnen we in contact komen met de oorsprong van die krachten. We begrijpen dan beter wie en wat we zijn. Hoe we functioneren en wat ons doel op deze aarde werkelijk is.  Iedereen kan dit.  Het behoort tot onze menselijke vermogens.

Het verlengen van het leven kan ook betekenen dat we leren kijken voorbij de uiterlijke vorm van de dingen rondom ons.  Dan verschijnt een realiteit die dood, tijd, ruimte en afgescheidenheid overschrijdt. 

Veertig jaren geleden begon ik, net als ieder ander, met het nabootsen van uiterlijke bewegingen: de vorm.  Nu onderricht ik enkel nog de principes en help hen die dit willen ervaren, hoe je kan kijken en bewegen voorbij de vorm. 

Ik hoop je te mogen ontmoeten op deze uitzonderlijke tweedaagse. 

Jef Crab

 Over de lesgever:

 

 

Jef Crab (Leuven 1957) heeft meer dan 40 jaar ervaring met innerlijke krijgskunst.  Als lesgever van Taiji school De Witte Wolken te Leuven, Gent en Kortrijk introduceerde hij in de jaren ’80 en ’90 de internationaal zeer bekende leraren als Patrick Kelly en Henry Wang in Vlaanderen.   Hieruit ontstonden vele van de huidige Vlaamse Taiji scholen.

Zijn inzichten in de aard en het functioneren van Qi vertaalde Jef naar toepassingen in verschillende aspecten van het dagelijkse leven.  Onder andere coördineert hij projecten voor behoud van het Amazonewoud; ondersteunt initiatieven die zich richten naar een ethisch-ecologische ontwikkeling in politiek en transitiebeweging; is oprichter van en docent in het E.A.S.T. Instituut voor communicatieve psychologie en helende aanwezigheid; en is eveneens inspirator en begeleider op de ALIVE-school in Suriname, een school gebaseerd op de E.A.S.T.-methode. Verder is hij auteur, kunstenaar en sjamaan.

Jef verzorgt met regelmaat seminars in EU, VS en Zuid-Amerika.  Tot vandaag geeft hij leiding aan de Witte Wolken in Paramaribo.  Taiji beschouwt hij als de basis van zijn leven.

 

 

www.east-institute.org

http://taijisuriname.wixsite.com/taijisuriname/tai-ji-demonstratie

 

Wat praktische informatie:

 

Het seminarie gaat door in de Parochiezaal t ‘Lo, Leeuwerikstraat 6, 3930 Hamont-Achel.

Minimaal 1 jaar ervaring met Tai Ji is vereist (ongeacht de vorm).

We beginnen om 10u stipt tot 12.30u en starten in de namiddag van 14.30u tot 17u.

 

Breng je lunch zelf mee. Water, thee en koffie is voorzien. Er is voldoende plaats om te rusten (zal je nodig hebben).

 

Kosten voor deelname: € 140 per persoon voor het hele weekend. Leden van de sportclub “Energie Door Beweging” krijgen een korting van €40 per persoon.

Je kan eventueel ook enkel zaterdag deelnemen aan € 80 (€60) per persoon.

 

Inschrijvingen: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  en zijn pas geldig na betaling: cash of BE70 9730 6761 7825.

 In samenwerking met het E.A.S.T. Instituut

 

 

Dinsdag van 09.00u tot 10.30u in GC De Kroon - Kaulille: beginners
Dinsdag van 19.00u tot 20.30u in Expo De Wal- Hamont: gevorderden
Maandag van 19.00u tot 20.30u in Expo De Wal- Hamont: beginners